HILVERSUM - Ruim een derde (36 procent) van de Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland wil emigreren door de groeiende populariteit van Geert Wilders.

Meer dan de helft van de moslims (51 procent) denkt er weleens over om het land te verlaten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van NCRV Netwerk dat er maandagavond aandacht aan besteedt.

''Goed nieuws!'', zei PVV-leider Wilders in een reactie tegen het ANP. Toch zegt 76 procent van de moslims zich in Nederland thuis te voelen, maar 57 procent geeft aan zich door de toenemende populariteit van Wilders wel minder thuis te voelen.

Gediscrimineerd

Twee op de vijf moslims zeggen vaker te worden gediscrimineerd sinds de stijgende populariteit van de PVV. Bijna een kwart van de moslims (24 procent) zegt geregeld te worden gediscrimineerd in Nederland.

Bijna driekwart van de moslims heeft het gevoel dat autochtonen hen negatiever beoordelen sinds de opkomst van Wilders.

Wilders

Een kleine groep moslims (18 procent) is het overigens op een aantal punten eens met Wilders. En een op de drie vindt het wel logisch dat een deel van de Nederlanders op hem stemt.

Volgens Wilders staat het moslims ''natuurlijk'' vrij om vrijwillig Nederland te verlaten. ''Hoe minder islam in Nederland hoe beter immers'', voegt hij daar aan toe.

Vrijwillig

Van de PVV'er hoeven mensen die zich aan de Nederlandse wet, normen en waarden houden niet onvrijwillig te vertrekken. ''Maar vrijwillig mag natuurlijk altijd.'' Hij vindt het mooi dat bijna een op de vijf moslims het op een aantal punten met de PVV eens is.

Netwerk onderzocht de mening van Turkse en Marokkaanse Nederlanders naar aanleiding van de grote winst van de PVV bij de Europese verkiezingen.