TEGUCIGALPA - De Hondurese interim-president Roberto Micheletti heeft voor zondag en maandag een avondklok ingesteld, nadat in de hoofdstad Tegucigalpa onlusten waren uitgebroken als gevolg van een staatsgreep.

Het uitgaansverbod geldt op beide avonden van negen uur 's avonds tot zes uur 's ochtends (lokale tijd).

Het leger zette zondag in opdracht van het hooggerechtshof president Manuel Zelaya Rosales af en bracht hem naar Costa Rica. Aanhangers van Zelaya zetten barricades op de wegen die leiden naar het presidentiële paleis.

Micheletti heeft ontkend dat er een staatsgreep heeft plaatsgevonden in het Midden-Amerikaanse land. Volgens hem is Zelaya op rechtmatige wijze afgezet om ''de democratie te redden''.

Grondwet

De congresleden onthieven Zelaya zondag uit zijn functie, omdat hij de grondwet, andere wetten en juridische uitspraken zou hebben geschonden. Zelaya wilde een referendum houden om een wijziging van de grondwet in gang te zetten, zodat hij langer president kon blijven. Het hof had de volksraadpleging echter ongeldig en onwettig verklaard.

De staatsgreep tegen Zelaya is wereldwijd veroordeeld. EU-voorzitter Tsjechië noemde het een ''onaanvaardbare schending van de grondwettelijke orde'', de Amerikaanse president Barack Obama riep alle partijen op hun geschillen vreedzaam op te lossen. Oud-kolonisator Spanje eiste de onmiddellijke terugkeer van Zelaya.

Ook Zelaya's voorbeeld, de Venezolaanse leider Hugo Chávez, haalde uit naar de coupplegers. Elke nieuwe regering ''zullen we ten val brengen'', aldus Chávez.

Schoten

Getuigen meldden dat er geschoten is bij het presidentiële paleis in Tegucigalpa. Daar protesteerden honderden aanhangers van Rosales tegen zijn afzetting. Sommige betogers waren gemaskerd en hadden stokken bij zich.

Een ambulance was ter plekke, maar het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en wie er geschoten heeft.