TEHERAN - Groot-Brittannië heeft zondag de vrijlating geëist van Iraanse medewerkers van de Britse ambassade in Teheran die op last van de autoriteiten zijn opgepakt.

Volgens het Iraanse persbureau Farsi betreft het acht personen die ''een belangrijke rol'' zouden hebben gespeeld in de ''rellen'' die na de presidentsverkiezingen van 12 juni ontstonden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, noemde de arrestaties ''een pesterij en een intimidatie van een soort dat geheel onaanvaardbaar is''.

De bewindsman sprak op het Griekse eiland waar hij deelneemt aan een conferentie met andere ministers van Buitenlandse Zaken. Hij zei niet, hoeveel medewerkers van de ambassade zijn opgepakt.

Aangehouden

Een bron dicht bij de ambassade zei dat de acht zaterdag zijn aangehouden. Een familielid van een van de arrestanten zei dat die zaterdagochtend zijn huis had verlaten en daarna niet meer met de mobiele telefoon bereikbaar was geweest.

Iran heeft Groot-Brittannië er herhaaldelijk van beschuldigd de onrust in het land aan te wakkeren. Vorige week dreigde minister Manouchehr Mottaki de betrekkingen met het Europese land op een lager pitje te zetten, nadat de regeringen van beide landen diplomaten hadden uitgewezen.

Betrokken

Mottaki's collega voor de veiligheidsdiensten zei dat sommige personen met een Brits paspoort bij de demonstraties tegen de gang van zaken bij de verkiezingen betrokken waren.

De zittende president, Mahmoud Ahmadinejad, heeft volgens de officiële uitslag met ruime meerderheid gewonnen. De hervormingsgezinde kandidaat Mir Hossein Mousavi en zijn aanhangers bestrijden de uitslag en zeggen dat er sprake is van fraude.