BRUSSEL - De kaping van het Belgische schip Pompei, met aan boord een Nederlandse kapitein, is zondag beëindigd. De kapers hebben de bemanning en het schip vrijgelaten. Dat liet het crisiscentrum van de Belgische regering in Brussel weten.

Het schip, een zogenoemde steenstorter met tien bemanningsleden aan boord, werd op zaterdag 18 april door Somalische piraten voor de kust van Somalië gekaapt.

Behalve de Nederlandse kapitein bestaat de bemanning uit twee Belgen, vier Kroaten en drie Filipijnen. Het schip was onderweg van Dubai naar Durban (Zuid-Afrika) toen het in handen viel van de piraten.

Het vaartuig werd in 1988 in België gebouwd en vaart onder Belgische vlag. Eigenaar is de Tijdelijke Vereniging Pompeï, een samenwerkingsverband van de Belgische baggeraars DEME en De Nul.

Het 65,5 meter lange en 16 meter brede vaartuig kan ladingen steen via de zijkanten in zee laten vallen. Het wordt ingezet bij het bedekken van pijpleidingen, het beschermen van poten van boorplatforms en de aanleg van dammen en voor oeverbescherming.

Losgeld

De eigenaren van de gekaapte Pompei, onder anderen de Vlaamse baggeraar Jan De Nul, hebben losgeld betaald aan de Somalische piraten om het schip en de bemanning vrij te krijgen. Dat meldde directeur-generaal Jaak Raes van het crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken zondag.

De kapers vroegen 8 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 5,7 miljoen euro). Dat bedrag is verlaagd na 171 telefonische contacten met de onderhandelaar, waarbij soms ook contact was met de kapitein. Hoeveel uiteindelijk is betaald, willen de Belgische autoriteiten niet zeggen.

Een vliegtuig heeft het geld zaterdagmiddag bij het schip gedropt. Een eerste poging mislukte, omdat de deur van het vliegtuig niet openging. Daarna duurde het wegens het slechte weer tot zondagochtend rond kwart voor zes voordat de kapers vertrokken.

Begeleiding

De steenstorter vaart nu naar een veilige haven. Om een nieuwe kaping te voorkomen krijgt de Pompeï begeleiding van een Grieks fregat. Na aankomst in de haven vliegt de bemanning terug naar huis. Dan komen er tien Belgische militairen aan boord.

België heeft tijdens de kaping overwogen het gekaapte schip te overmeesteren. ''Maar gezien de veiligheid van de bemanning bleek een militaire interventie op zee niet wenselijk'', zei minister Pieter De Crem (Defensie) zondag.

Het schip, een zogenoemde steenstorter met tien bemanningsleden aan boord, werd op zaterdag 18 april door Somalische piraten gekaapt bij de Seychellen. Het schip was onderweg van Dubai naar Durban (Zuid-Afrika) toen het in handen viel van de piraten.