BUENOS AIRES - Justitie in Argentinië gaat ongeveer zeventig militairen vervolgen, omdat zij tijdens de Falkland-oorlog tegen Groot-Brittannië hun eigen manschappen gemarteld zouden hebben. Het zou gaan om tachtig zaken, meldde de aanklager zaterdag.

Een uitspraak van een federale rechter maakt de vervolging mogelijk. Volgens de rechter kunnen de vermeende martelingen gezien worden als misdaden tegen de menselijkheid. Vervolging mag daarom niet geweigerd worden.

De Argentijnse militairen zouden hun collega's hebben laten verhongeren, ze simuleerden executies om angst aan te jagen en zouden zelfs een moord gepleegd hebben.

Een vereniging van Argentijnse veteranen reageerde verheugd. ''We hebben er 27 jaar voor gevochten dat dit bekend zou worden. We zijn zeer tevreden'', aldus de voorzitter van de groep.

Oorlog

Groot-Brittannië en Argentinië vochten in 1982 een bloedige tienweekse oorlog om de eilandengroep, waarbij de Argentijnen destijds het onderspit dolven.

Door de oorlog kwamen 649 Argentijnen en 255 Britten om het leven. De Falkland-eilanden staan sinds 1833 onder Brits bewind.