BANGKOK - Duizenden aanhangers van de Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra hebben zaterdag gedemonstreerd in de hoofdstad Bangkok. Ze eisen het vertrek van de zittende premier Abhisit Vejjajiva en nieuwe verkiezingen.

Volgens de politie waren ongeveer twaalfduizend mensen bijeengekomen op een plein voor het koninklijke paleis in de hoofdstad Bangkok. Ze werden per telefoon toegesproken door Thaksin, die in het buitenland in ballingschap leeft.

Thaksin beschuldigde Abhisit onder meer van een falend economisch beleid. Het was de eerste betoging in Thailand sinds april. Toen maakten de aanhangers van Thaksin onder meer een internationale top in de badplaats Pattaya onmogelijk.

Gewonden

In de hoofdstad Bangkok vielen destijds tientallen gewonden toen het leger ingreep om een einde te maken aan een betoging.

Thaksin was van 2001 tot 2006 aan de macht in Thailand. Hij steunde vooral op de armen in het Aziatische land. Het leger zette Thaksin echter af, omdat hij corrupt zou zijn. Hij werd opgevolgd door achtereenvolgens Samak Sundaravej en Somchai Wongsawat.

Oppositie

Beide bondgenoten van Thaksin werden vorig jaar uit hun ambt gezet door het Hooggerechtshof. Dat gebeurde tijdens protesten van de oppositie.

In december vorig jaar benoemde het parlement oppositieleider Abhisit tot de nieuwe premier. Daarmee draaiden de rollen in de Thaise politiek om: de oppositie werd de nieuwe regering en Thaksin en zijn aanhangers werden de oppositie.