ROME - Premier Silvio Berlusconi heeft donderdag opnieuween politieke storm in Italië ontketend. De uitgesproken eersteminister verklaarde dat de voormalige fascistische dictator BenitoMussolini geen bloed aan zijn handen heeft.

"Mussolini heeft nooit iemand vermoord. Mussolini stuurdemensen gedwongen op vakantie", aldus de leider van Forza Italia.Hij wordt geciteerd in de krant La Voce di Romagna en het Britsetijdschrift The Spectator. Berlusconi noemt Mussolini verder"minzaam".

Zijn opmerkingen hebben meteen tot een golf van kritiek en woedein Italië geleid. "Dit zijn schandelijke opmerkingen", aldusoppositieleider Piero Fassino. Vice-voorzitter Fabio Mussi van hetItaliaanse Lagerhuis viel zijn collega-politicus bij. "Technischwordt dit een vergoeilijking van het fascisme genoemd", aldusMussi.

Gemene dictatuur

Zelfs Berlusconi's coalitiegenoot Giorgio La Malfa van deRepublikeinse Partij hekelde de uitlating van de premier."Fascisme is een gemene dictatuur geweest, die jarenlang duizendenpolitieke en vakbondsmilitanten vermoordde, verwondde en gevangenzette en alle tegenstanders het land uitzette", verklaarde depoliticus desgevraagd.

Berlusconi heeft eerder beroering veroorzaakt door omstredenuitspraken. Zo noemde hij een week geleden in een andervraaggesprek alle rechters in zijn land "geestelijk gestoord".

Begin juli haalde Berlusconi zich al de woede van Duitsland enandere landen op de hals, door de Duitse Europarlementariër Schulzin het Europeees Parlement toe te roepen dat hij geknipt zou zijnvoor de rol van bewaarder in een film over concentratiekampen.