VENLO - Venlo en Sittard zijn zaterdagmiddag getroffen door een hevig noodweer. Brandweerkorpsen werden overstelpt met meldingen van ondergelopen kelders. Veel straten stonden blank en putdeksels kwamen omhoog, meldde de brandweer.

Hevige regenbuien trokken over het hele land. De regen kwam 's middags vanuit het zuidoosten en Zuid-Limburg en ging gepaard met onweer. Het KNMI waarschuwde in de loop van de middag al voor flinke wateroverlast.

Op sommige plaatsen viel wel 30 mm neerslag. Het verkeer had flinke last van de regen. Nijmegen en Arnhem hadden te maken met veel wateroverlast. Putdeksels kwamen door het vele water omhoog. Ook in het zuiden van Friesland was het flink raak.

Ziekenhuis

In Venlo had het ziekenhuis Vie Curi veel overlast. Een tijdje mocht er van de brandweer niemand meer in en uit. Het avondbezoek werd afgelast.

Er waren diverse lekkages in het gebouw. In Limburg kreeg de brandweer ruim honderd meldingen van wateroverlast.

Auto's

Het water stond in Nijmegen en Arnhem in sommige delen van de stad tot boven de enkels. Enkele spoorbomen werken niet meer vanwege problemen in de bedieningskasten. Auto's liepen schade op door het hoge water in de straten.

In Arnhem, Elst en Barneveld kwamen putdeksels omhoog door het vele water en liepen ook kelders vol.

Gewonden

Bij een Romeins feest in Xanten, net over de grens in Duitsland, raakten door het noodweer minstens dertien mensen gewond, meldde de politie. De bezoekers stonden te schuilen onder een rijtje bomen, waar zij werden getroffen door de bliksem.

Vijf mensen liepen ernstige brandwonden op. Een Nederlands jongetje werd ook opgenomen in een ziekenhuis, maar kon na onderzoek naar huis.

Waarschuwing

Het KNMI waarschuwde zaterdag voor hevige regenbuien.Tot na middernacht blijft het regenen.

Op sommige plaatsen kan wel 30 mm neerslag vallen. Lokaal kan dat tot wateroverlast leiden. Hagelbuien zijn ook mogelijk, zegt het weerinstituut.

Noodweer