DEN BOSCH - Jan Marijnissen is zaterdag tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Den Bosch officieel tot lijsttrekker gekozen voor de Socialistische Partij (SP) voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen in mei. Er had zich geen tegenkandidaat gemeld. Voor Marijnissen was het de vierde keer dat hij tot lijsttrekker voor de SP werd gekozen.

In een toespraak die volgde op zijn benoeming haalde Marijnissen keihard uit naar het paarse kabinet en een van de coalitiepartijen; de PvdA. Volgens de lijsttrekker hebben twee paarse kabinetten op rij "soms stelselmatig, soms chaotisch afgebroken wat onze ouders en grootouders hebben opgebouwd aan onderwijs, zorg, recht en immateriële waarden als solidariteit"

. Vooral de PvdA treft blaam in de ogen van de SP. "Er is te weinig geld voor de zorg, waardoor er onnodig mensen overlijden. Te weinig geld voor het onderwijs waardoor het hollend achteruit is gegaan. Het vertrouwen van de burger in de rechtstaat is als sneeuw voor de zon verdwenen. Allemaal met dank aan de PvdA." Marijnissen noemde de sociaal-democratische partij de Partij van de Afbraak.

De leden van de Socialistische Partij hebben tijdens het verkiezingscongres in Den Bosch de kandidatenlijst voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen vastgesteld. Het huidige Kamerlid Poppe wil niet terug in de Kamer. Op plaats vijf staat de eerste nieuweling, de huidige fractiemedewerkster Krista van Velzen (27).