STOCKHOLM - De donderdag overleden Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, werd tien dagen geleden ook al het slachtoffer van een gewelddadige man. Een dronkaard belaagde in de stad Gävle ten noorden van Stockholm de bewindsvrouw met een fles en een aansteker. Dat gebeurde zonder haar overigens te verwonden, zo meldde de krant Aftonbladet donderdag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De politie die Lindh had moeten beschermen, was niet ter plekke toen een lokaal bekende alcoholist toesloeg op het centrale plein van de stad. Partijgenoten van de minister moesten op zoek naar de politie. Toen ze de agenten niet vonden, belden ze het alarmnummer. De daarna toegesnelde politiemensen voerden de man af.

Ondanks driegementen aan haar adres was Lindh geen voorstander van lijfwachten voor politici. In een recent vraaggesprek bekritiseerde ze de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen rond sommige politici in het buitenland. De politica was van mening dat je als functionaris in dienst van het publiek je ook onder de mensen moest begeven.

Enkele uren voor de fatale aanval van woensdag op Lindh zagen inwoners van de Zweedse hoofdstad een man inschoppen op een plakaat met de beeltenis van de minister. "Hij schopte en schopte hysterisch", aldus een ooggetuige tegen de krant Aftonbladet. De politie had woensdagavond al contact met de getuige en zijn beschrijving van de agressieve man bleek overeen te komen met de omschrijving die de politie had van de vermoedelijke dader.