ARNHEM - PvdA-leider Wouter Bos is zaterdag zijn kritische achterban deels tegemoet gekomen, maar hij riep een ledenraad in Arnhem vooral op ''niet te lang op elkaar te vitten'' en niet te lang ''zuur te doen'' over de grote nederlaag bij de Europese verkiezingen.

De ledenraad in Arnhem was bijzonder kritisch en gefrustreerd over de rol van de partijtop voor en na de Europese verkiezingen op 4 juni.

De uitslag daarvan - vier van de zeven zetels verloren - waren dramatisch voor de sociaaldemocraten. Binnen de PvdA is inmiddels een werkgroep onder leiding van staatssecretaris Sharon Dijksma de campagne aan het evalueren.

Berman

Vooral uitlatingen van Bos over lijsttrekker Thijs Berman werden door de leden afgekraakt. Bos had in een interview gezegd dat hij zelf op de nummer vijf van de lijst had gestemd en dat er, voordat Berman tot lijsttrekker werd gekozen, vijf andere kandidaten waren gevraagd.

''Natrappen'' zei één van de leden. ''Een mes in de rug'', zei een Gronings PvdA-lid. ''Echt buiten de perken. Waar we op dit moment behoefte aan hebben is geloofwaardig leiderschap.'' Bos zei in reactie dat hij ''oprecht spijt'' had van zijn Berman-opmerkingen.

Critici

Andere critici zeiden dat de PvdA-boodschap over Europa te onduidelijk was of halverwege de campagne wijzigde. ''Een laffe campagne'', zei een lid.

En die ''stomme'' campagneposter 'Sterk en sociaal' is ook al jaren oud, aldus een ander. De prominenten waren afwezig, aldus PvdA-leden. Een ander riep op tot duidelijker taal en een meer ''puntige, volkse babbel''.

Boodschap

Bos was het op belangrijke punten niet eens met de kritiek. Hij ontkende dat de boodschap van de PvdA tijdens de Europese campagne te onduidelijk of te genuanceerd zou zijn geweest.

Het verhaal klopte ''inhoudelijk helemaal'' en vertelde dat de EU niet alleen maar goed of fout is. ''Het verhaal is genuanceerd en tjongejonge wat ingewikkeld. Maar het is het enig juiste en ik lever het niet in, ook niet na deze nederlaag'', zei Bos.

Aanval

Hij ging zelf in de aanval met kritiek op de PvdA-afdelingen. Hijzelf en andere prominenten waren de laatste weken van de campagne beschikbaar, maar de afdelingen nodigden ze te weinig uit. Volgens Berman was de campagne door de partij ''godvergeten onderschat''.

Bos pleitte voor de terugkeer van ''lol in de partij'', en trots op de brede achterban. ''Schouder aan schouder'' kan de partij dan weer een goed resultaat halen bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar. De PvdA-leider riep op tot inspiratie, enthousiasme en visie op de toekomst. ''Durf te dromen.''

Ploumen

PvdA-voorzitter Liliane Ploumen stak duidelijker de hand in eigen boezem. De partij krijgt de politieke resultaten die de PvdA boekt onvoldoende over het voetlicht, zei Ploumen.

Ze zei ook dat haar partij ''vaker en scherper stelling moet nemen door simpelweg te zeggen waar we vóór of waar we tégen zijn''. Ze erkende dat de verkiezingscampagnes professioneler en slagvaardiger moeten.

Erecode

Ploumen kondigde een strenge erecode aan voor PvdA-bestuurders en -vertegenwoordigers, die moet voorkomen dat PvdA'ers zich schuldig maken aan zelfverrijking of onverantwoorde omgang met publieke middelen.

''Want voor ons geldt niet alleen wet en regel. Voor ons geldt ook onze eigen sociaaldemocratische moraal'', zei Ploumen.