DEN HAAG - Voor de vijfde keer vindt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag plaats. Veteranen, militairen en witte anjers bepalen zaterdag het straatbeeld in het centrum van de hofstad.

Een lange stoet veteranen, jong en oud, trok zaterdagochtend van het station naar het Malieveld, zaterdag het middelpunt van vele festiviteiten en een ontmoetingsplek voor veteranen en publiek.

Rond het middaguur hadden zich hier enkele duizenden mensen verzameld. In de stationshal deelden militairen witte anjers uit, de bloem die symbool staat voor erkenning en waardering voor veteranen vanuit de samenleving.

Van Aartsen

Burgemeester Jozias van Aartsen ontving in alle vroegte bij de Grote Kerk vijftien veteranen die in vijf dagen van Normandië naar Den Haag waren gefietst.

De ploeg volgde de route die de Prinses Irene Brigade aflegde in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

Ridderzaal

Rond half elf begon in de Ridderzaal in Den Haag een plechtige bijeenkomst met onder de aanwezigen Willem-Alexander, premier Jan Peter Balkenende en Defensieminister Eimert van Middelkoop.

De premier sprak de genodigden toe. Volgens hem zijn alle verhalen van veteranen respect waard. ''Het zijn verhalen die het verdienen verteld te worden''.

Herinneringsmedaille

Na de bijeenkomst kregen ongeveer zestig actieve militairen op het Binnenhof de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt voor hun inzet bij recente missies.

Prins Willem-Alexander reikte samen met premier Balkenende, Van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) enkele onderscheidingen uit.

Defilé

Meer dan 3500 veteranen en militairen lopen zaterdag mee in het defilé in het Haagse centrum. Prins Willem-Alexander neemt op het defileerpunt op de Kneuterdrijk de jaarlijkse parade af.

De defilerende detachementen worden begeleid door zeventien muziekkorpsen.

Tijdens Veteranendag komen bezoekers ogen tekort. Naast de militaire parade komen boven de Haagse binnenstad historische en moderne vliegtuigen en helikopters voorbij.

Onder meer Apache-gevechtshelikopters, een bommenwerper en verschillende vliegtuigen paseren de revue. De toestellen vlogen speciaal over de Hofvijver, vlakbij het defileerpunt op de Kneuterdijk.