ZWOLLE/LELYSTAD - De rechtbank in Zwolle heeft donderdag de -jarige A.S. uit Lelystad veroordeeld tot bijna een jaar cel voor het bijna doodschudden van zijn zeven maanden oude zoontje op 27 juni 2002. Behalve de gevangenisstraf kreeg hij tbs met dwangverpleging. S. heeft altijd volgehouden dat het een ongeval was.

Het is de tweede keer dat de man wordt veroordeeld voor het veroorzaken van een zogenoemd shaken-baby-syndrom. Vijf jaar geleden schudde hij zijn andere zoontje zelfs dood. Hij is volgens het Pieter Baan Centrum sterk verminderd toerekeningsvatbaar en kan niet omgaan met irritaties en huilende kinderen.

Tegen S. was 2,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De raadsman had om vrijspraak gevraagd wegens gebrek aan medisch bewijs. Volgens S. was het zware hersenletsel ontstaan door een botsing met de deurpost.

De rechter vond poging tot doodslag bewezen, gezien de verklaringen van artsen over het letsel en veroordeelde hem onder andere tot 332 dagen cel (duur van het voorarrest).