NEW YORK - In de Verenigde Staten is donderdag de herdenking van tweede verjaardag van de aanslagen op Washington en New York begonnen. Op het tijdstip dat het eerste vliegtuig insloeg in de toren van het World Trade Center in New York om 08:46 uur (14:46 uur Nederlandse tijd) werd een minuut stilte in acht genomen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Onder een stralend blauwe hemel zijn duizenden mensen bijeengekomen rond Ground Zero in Manhattan. Zij herdenken de 2792 mensen die hier op 11 september 2001 stierven in de ergste terroristische aanslagen uit de Amerikaanse geschiedenis. President Bush hield een minuut stilte op het gazon van het Witte Huis.

Ground Zero

Bij Ground Zero worden de namen van de slachtoffers opgelezen door nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders zoals burgemeester Bloomberg van New York en zijn voorganger Giuliani. Veelal met tranen in hun stem lazen kinderen de naam van hun overleden vader, moeder of een ander familielid op. Bloemen worden bij de bouwput neergelegd.

Bush

De dag van Bush begon met een herdenkingsdienst in in de St. Johns kerk nabij het Witte Huis. "Wij herdenken de levens die zijn verloren. Wij herdenken de heldendaden. Wij herdenken het mededogen, de achtenswaardigheid die ons volk tentoonspreidde op die verschrikkelijke dag", zei de president na de kerkdienst.

Hij refereerde niet aan Osama bin Laden. De leider van al-Qaeda wordt als hoofdverantwoordelijke gezien voor de aanslagen die de beide toren van het World Trade Center met de grond gelijk maakten en een smeulend litteken in het ministerie van Defensie in Washington achterliet. Een vierde vliegtuig stortte neer in Pennsylvania.

Op deze herdenkingsdag heeft de regering haar burgers gewaarschuwd voor het gevaar van nieuwe aanslagen in het buitenland. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden Amerikanen die naar het buitenland reizen gevraagd extra oplettend te zijn. Al-Qaeda zou aanslagen voorbereiden tegen Amerikaanse belangen in het buitenland.