AMSTERDAM - De dubbele moord met een bijl in Badhoevedorp is waarschijnlijk veroorzaakt door verkeerd gebruik van het antidepressivum Seroxat. Dat zei getuigendeskundige Anton Loonen donderdag in het actualiteitenprogramma Netwerk.

"Ik zou de verdachte niet toerekeningsvatbaar achten'', aldus Loonen.De 64-jarige Elzelina K. wordt ervan verdacht dat zij op 5 september vorig jaar haar man en haar 22-jarige dochter met een bijl doodde.

Daarna probeerde zij zichzelf van het leven te beroven door tegen een boom te rijden, maar dat mislukte.

Depressief

De oud-stewardess was ten tijde van de moord depressief en had daarvoor van de huisarts een middel voorgeschreven gekregen. Zij begon met een te hoge dosis, stelt klinisch farmacoloog Loonen. Dat vergroot volgens hem de kans op ernstige reacties.

''Als zij geen Seroxat had genomen, was het waarschijnlijk niet tot zo een sterke agressieontlading gekomen en was de kans in belangrijke mate minder geweest dat het gebeurd was.''

Rechter

Loonen bestudeerde het medisch dossier van verdachte Elzelina K. Mede op basis van zijn advies moet de rechter tot een oordeel komen. ''Zij is door het noodlot in de omstandigheid gekomen dat zij deze moord heeft gepleegd'', zo stelt hij. ''Ik denk dat zij de persoon is die het zwaarste getroffen is.''

De fabrikant van het middel Seroxat heeft volgens het tv-programma schriftelijk verklaard dat op basis van tot op heden gerapporteerde effecten de gezondheidsautoriteiten een ''relatie tussen het geneesmiddel en een dergelijk incident'' niet hebben gerapporteerd, noch daarvoor een waarschuwing gegeven.

Onderzoek

Het Pieter Baan Centrum (PBC) gaat het medicijngebruik van Elzeline K. op basis van de verklaring van Loonen opnieuw onderzoeken, stelt Netwerk.

Eerder deze week werd al bekend dat er een tweede psychiatrisch onderzoek komt in de zaak. De rechtbank in Haarlem besloot daartoe op verzoek van de advocaat van de verdachte. Hij vond dat het rapport van het PBC geen antwoord had gegeven op de vraag of verkeerd medicijngebruik een rol heeft gespeeld bij het drama.