RIJSWIJK - In vier op de vijf Nederlandse gemeenten declareren burgemeester en wethouders zaken die zij eigenlijk van hun vaste onkostenvergoeding zouden moeten betalen, zoals bijvoorbeeld kleine zakelijke lunches.

Dat blijkt uit eigen onderzoek waar RTL Nieuws donderdag over publiceerde. Lokale bestuurders krijgen een vaste vergoeding van enkele honderden euro's per maand voor onkosten die zij voor hun werk maken.

Veel burgemeesters en wethouders leveren van dergelijke uitgaven echter ook nog een bonnetje in, zo bleek uit onderzoek in driehonderd gemeenten.

Den Bosch

De meest opmerkelijke declaraties worden gedaan in Enschede, Den Bosch, Den Haag, Amsterdam en Groningen, aldus RTL. In Den Bosch wordt voor ruim 19.000 euro aan bonnetjes gedeclareerd, waarbij burgemeester Rombouts met 10.000 euro het meest indiende.

De burgemeester declareerde vele kleine lunches en diners die hij van zijn eigen onkostenvergoeding had moeten betalen. Burgemeester Wallage van Groningen doet hetzelfde.

Een woordvoerster van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zei dat het onderzoek nu eerst goed wordt bekeken. Ter Horst hoopt vrijdag te kunnen reageren.

Amsterdam

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam bevestigt dat vorig jaar vijf wethouders onkosten hebben gedeclareerd die zij eigenlijk van hun vaste onkostenvergoeding hadden moeten betalen.

Het zijn Lodewijk Asscher (circa 325 euro voor onder meer lunches en kraamcadeautjes), Carolien Gehrels (35 euro voor een gehuurde sabel om Napoleon mee uit te beelden), Marijke Vos (120 euro) en de inmiddels afgetreden Tjeerd Herrema (circa 118 euro).

Terugbetaald

De zegsvrouw laat weten dat de wethouders de bedragen inmiddels hebben terugbetaald. Zij hadden volgens haar niet in de gaten dat ze onterecht declaraties hadden ingediend. ''Het is niet met opzet gebeurd'', aldus de woordvoerster.