AMSTERDAM - Het hof op Curaçao heeft donderdag de moordenaar van de Nederlandse Marlies van der Kouwe in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel. In maart was Ryan P. (27) door het gerecht in eerste aanleg veroordeeld tot levenslang.

De rechters beargumenteren dat een levenslange gevangenisstraf alleen te rechtvaardigen is wanneer de kans op herhaling reëel is. Het hof zegt niet te verwachten dat P. na dertig jaar cel opnieuw een levensdelict zal plegen.

In rapportages van een psycholoog, een psychiater en de reclassering staat dat de kans op herhaling van delinquent gedrag van P. hoog is, maar ook dat hij berouw en schuldgevoel kent.

Hoger beroep

Zowel het OM als P. had in maart hoger beroep aangetekend tegen de levenslange straf. Het OM had op drie punten gekwalificeerde doodslag geëist, maar op twee daarvan kreeg P. vrijspraak. Om te voorkomen dat die punten onbesproken bleven bij het hoger beroep, moest het OM ook beroep aantekenen.

De 24-jarige apothekersassistente Van der Kouwe verdween vorig jaar in de nacht van 20 op 21 september. Een maand later werd haar lichaam gevonden. Wekenlang hield P. zijn mond, maar hij bekende uiteindelijk Van der Kouwe te hebben gewurgd, naar eigen zeggen na een worsteling om haar tas.

Hij zat op dat moment nog in zijn proeftijd na een gevangenisstraf van zes jaar voor vrijheidsberoving en verkrachting.