AMSTERDAM - Het mogelijke instorten van een kademuur tijdens het boren onder de grond bij het Damrak is het grootste gevaar dat voor Amsterdam dreigt bij het verder bouwen aan de Noord-Zuidlijn.

Dat blijkt uit een ranglijst van de veertien grootste risico's bij het aanleggen van de metrolijn, die de gemeente donderdag bekendmaakte.

Bij het instorten van een kademuur zou de schade in de bouwput groot zijn. Ook het mogelijk 's nachts moeten stilleggen van het boren vanwege overlast kan schade opleveren.

Volgens de gemeente is bij alle risico's de kans dat ze zich voordoen kleiner dan 5 procent.

Incident

Ondanks deze kleine kans zijn de gevolgen groot als zich toch een incident voordoet. Een ander risico dat de gemeente onderkent is een zogenoemde blow-out, als de druk bij het boren wegvalt. Dit zou kunnen leiden tot schade aan panden en zelfs tot doden en gewonden.

Gemeenteraad

De Amsterdamse gemeenteraad neemt volgende week een beslissing over het wel of niet afbouwen van de metrolijn. Eerder maakte het stadsbestuur al bekend verder te willen met de aanleg van de lijn, die al voor veel problemen heeft gezorgd.

Zo verzakten tot twee keer toe panden aan de Vijzelgracht en valt de lijn veel duurder uit dan aanvankelijk gepland.