PRAAG - Zeker acht inwoners van Tsjechië zijn woensdagavond om het leven gekomen tijdens overstromingen. Dat meldden de autoriteiten in het land.

Zes mensen verdronken in een rivier nabij de plaats Novy Jicin, 260 kilometer ten oosten van de hoofdstad Praag.

Twee bejaarden kwamen om het leven doordat ze een hartaanval kregen. Ze slaagden er nog wel in medische hulpdiensten te alarmeren, maar die konden hen niet op tijd bereiken, doordat ze gehinderd werden door het wassende water.

Hulpverlening

De politie sluit niet uit dat nog meer Tsjechen om het leven zijn gekomen als gevolg van de overstromingen. De Tsjechische premier Jan Fischer kondigde na een vergadering van zijn kabinet aan dat er duizend militairen naar het getroffen gebied worden gestuurd voor hulpverlening en herstelwerkzaamheden.

Het zijn de zwaarste overstromingen in Tsjechië sinds 2002. Toen kwamen zeventien mensen om het leven en kwam het historische centrum van de hoofdstad Praag onder water te staan.

Werkzaamheden

Centraal-Europa kampt al dagen met hevige regenval, waardoor diverse rivieren buiten hun oevers zijn getreden in Tsjechië, Slowakije, Polen, Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. In Tsjechië is de overlast het grootst in het noordoosten, nabij de grens met Polen.

In het zuidwesten van Polen is de overlast eveneens groot. In Bielsko-Biala, de grootste stad van de regio, moest een ziekenhuis de werkzaamheden staken nadat het water was binnengedrongen.

Grensgebied

Honderden huizen en winkels kwamen onder water te staan in het grensgebied tussen beide landen. Op verschillende plekken werden auto's meegesleurd toen rivieren buiten hun oevers traden. Het verkeer raakte ernstig ontregeld, zowel op de weg als op het spoor.

De Polen en Tsjechen moeten rekening houden met nog meer overlast. Weerkundigen verwachten aanhoudende hevige regenval in de komende dagen. In Oostenrijk en Duitsland leek de situatie donderdag iets te verbeteren en wordt minder regen voorspeld.

Overstromingen in Europa