TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft donderdag zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama opgeroepen zich niet te bemoeien met ''binnenlandse aangelegenheden'' van de islamitische republiek.

Dat meldde het persbureau Fars, dat banden heeft met het regime in Iran.

Obama zei eerder deze week onder meer ''geschokt en verontwaardigd'' te zijn over het harde optreden van de Iraanse autoriteiten tegen vreedzame demonstranten die betogen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

''De heer Obama is in de fout gegaan door dit soort dingen te zeggen'', aldus Ahmadinejad. ''We vragen ons af waarom hij in deze val is getrapt en dingen is gaan zeggen die we eerder hoorden van Bush.''

Feestje

Meer dan 180 van de 290 uitgenodigde parlementariërs zijn woensdagavond niet verschenen op het feestje waarop president Mahmoud Ahmadinejad zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van 12 juni vierde. Dat berichtte donderdag de BBC op basis van berichten van de Iraanse media.

Slechts 105 parlementariërs zouden de viering van de herverkiezing van de president hebben bijgewoond.

Als de berichten van de BBC kloppen, illustreren ze de tweestrijd aan de top van het politiek-religieuze stelsel in Iran. Een bijeenkomst van de oppositie om rouw te betuigen voor de mensen die tijdens de rellen omkwamen, is donderdag afgelast.

Gevreesd

Het Iraanse regime heeft ondertussen de gevreesde procureur-generaal Saeed Mortazavi benoemd als chef-ondervrager van gearresteerde demonstranten. Dat meldde de Britse krant The Times donderdag.

Mortazavi staat in Iran bekend als 'Slager van de pers', wegens zijn harde optreden tegen journalisten. Door zijn toedoen verdwenen tientallen verslaggevers en bloggers in geheime gevangenissen, nadat ze zouden zijn gedwongen valse bekentenissen te ondertekenen.