DEN HAAG - Een Ray Ban zonnebril voor minister Wouter Bos, een rokkostuum voor staatssecretaris Frank van Heemskerk en een kaartje voor een toneelstuk voor staatssecretaris Jet Bussemaker.

Dat zijn enkele van de zaken die leden van het kabinet de afgelopen tijd hebben gedeclareerd. De Telegraaf kreeg de gegevens in handen en publiceerde deze donderdag. De krant kreeg de gegevens van de creditcards van de bewindslieden niet.

Ambtsreis

Bos declareerde zijn zonnebril (113 euro) nadat hij deze kwijtraakte tijdens een ambtsreis naar Brussel. Dat gebeurde nadat hij aangifte had gedaan bij de politie Haaglanden.

Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zegt dat de declaratie van het rokkostuum van Van Heemskerk binnen de regels is. Bewindslieden krijgen weliswaar een representatievergoeding, maar daaronder valt niet een rokkostuum.

De Telegraaf kreeg de gegevens na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Aanleiding was de commotie rond declaraties van regeringsleden in Groot-Brittannië.

Openbaar

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zei donderdag dat bewindslieden die uitgaven met creditcards van hun ministerie hebben gedaan, die ook openbaar moeten maken als daar om wordt gevraagd.

Volgens de bewindsvrouw had de Telegraaf alleen om declaraties gevraagd. Als er alsnog om de zakelijke creditcardgegevens wordt gevraagd, worden die volgens Ter Horst verstrekt.

De PVV en de SP hebben al gezegd dat die uitgaven ook openbaar moeten worden. ''Ik zie niet in waarom we de declaraties wel openbaar maken en de creditcarduitgaven niet'', zei Ter Horst.

Opheldering

De SP voelt niets voor een debat over de zonnebril van de minister, maar vindt wel dat de nu naar buiten gekomen en de nog onbekende aankopen met creditcards bekend moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld via internet.

De partij gaat er vanuit dat openbaarheid leidt tot terughoudend met declareren. De PVV wenst voor dinsdag opheldering van het kabinet en vraagt anders een spoeddebat aan over de kwestie.

Bij de VVD vragen ze zich of sprake is van een incident of dat de afspraken rond en controle op de uitgaven van de declaraties niet goed zijn.

Redelijk

Ter Horst is niet geschrokken van de declaraties die nu naar buiten zijn gekomen. ''Het zag er heel redelijk uit. Alles is goed te verantwoorden'', zei ze.

Als er toch ongeoorloofde declaraties blijken te zijn, moeten die volgens de minister worden terugbetaald. De declaratieregels zijn ''redelijk duidelijk'', aldus Ter Horst.