BRUSSEL - De Europese Commissie werkt aan een plan om de bestanden met vingerafdrukken van asielzoekers te koppelen aan registers van de politie.

Agenten kunnen vingerafdrukken van een misdaad direct vergelijken met die van asielzoekers en illegalen, ook al zijn die nooit ergens van verdacht.

Politiedoelen

De Europese Commissie presenteert het plan in de loop van juli, meldden bronnen woensdag. Eerder had Brussel gezegd dat ze het bestand Eurodac van vingerafdrukken van asielzoekers niet voor politiedoelen wilde gebruiken.

D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld, specialist in privacy, is alvast fel tegen het plan. ''Schandalig'', zegt ze. ''De huidige Europese Commissie staat op het punt te vertrekken en dan komen ze nog gauw met dit belachelijke plan om de burgerrechten verder te beknotten.''

Meebeslissen

Het stoort In 't Veld vooral dat de EU-landen het plan nog kunnen goedkeuren enkele maanden voordat het Europarlement naar verwachting over justitiezaken mag gaan meebeslissen. Ze voegt er nog aan toe: ''Europese kiezers hebben dit kennelijk gewild door massaal voor de christendemocraten van Barroso te kiezen.''