HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Haarlem vijftien jaar cel geëist tegen de 53-jarige Maruf 'Paja' M. en de 51-jarige Milos 'Bato' P.

Volgens het OM zijn beide ex-Joegoslaven mede verantwoordelijk voor de liquidatie van drugshandelaar Srdjan Miranovic. De 41-jarige Miranovic werd op 12 januari 2006 doodgeschoten in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica.

Volgens het OM was de moord het gevolg van de strijd in de Amsterdamse onderwereld tussen de groepen rond Willem Holleeder en de Servische crimineel Sreten Jocic.

 Afpersing

Paja M. is eerder veroordeeld in de afpersingszaak tegen Holleeder, maar is inmiddels weer op vrije voeten. Bato P. zit nog vast voor een drugszaak en verboden wapenbezit. Hij ging eerder vrijuit in een andere liquidatiezaak. Volgens het OM is P. ook betrokken geweest ''bij een aanslag in Servië''.

Daarbij is er geschoten op de broer van een man, die in 1998 bij het Okurahotel in Amsterdam een moordaanslag zou hebben gepleegd op P.

Jager en prooi

Volgens officier van justitie Saskia de Vries behoorden de twee verdachten jarenlang tot de Amsterdamse onderwereld. ''Jagen en gejaagd worden was het credo. De ene dag was je de jager en de volgende dag prooi. Deze verdachten leken daarbij ongrijpbaar en onaantastbaar. Daar moet maar eens een eind aan komen.''

Kroongetuige

Het OM baseert zijn bewijs voor een belangrijk deel op een kroongetuige, die heeft verklaard dat P. de opdracht heeft gegeven voor de liquidatie van Miranovic. Deze getuige wordt inmiddels beschermd door Justitie.

Verder zou M. geregeld met Holleeder hebben getelefoneerd over het uit de weg ruimen van de ''vijand''.

Vrijspraak

Advocaat Ronald van der Horst van Maruf M. vroeg om algehele vrijspraak. Volgens hem heeft het OM op geen enkele manier hard kunnen maken dat zijn cliënt betrokken is bij de dood van Miranovic.

Hij wees de rechtbank erop dat het gerechtshof in Amsterdam M. augustus vorig jaar heeft vrijgelaten, omdat er geen bezwaren meer tegen hem waren.

De advocaat van P. komt vrijdag aan het woord. De rechtbank doet 13 juli uitspraak.