DEN HAAG - De zogenoemde valiumverkrachter komt niet op vrije voeten. Johan S. eiste in een kort geding tegen de Staat vrijlating.

Woensdag werd duidelijk dat de verdachte zich moet wenden tot de raadkamer van het hof om erachter te komen of hij kan worden vrijgelaten.

Behandelen

Als vrijlating niet mogelijk was, wilde hij van de Penitentiaire Inrichtingen Vught worden overgeplaatst naar het Sinai Centrum in Amstelveen of een andere geschikte kliniek waar zijn posttraumatische stressstoornis (PTSS) beter kan worden behandeld.

De verdachte lijdt sinds zijn verblijf in een Braziliaanse gevangenis aan PTSS. Hij wil daarvoor een juiste behandeling krijgen.

Valium

De 28-jarige Sassenheimer wordt ervan verdacht in 2006 drie vrouwen te hebben verkracht en een vrouw te hebben aangerand. Voordat hij zich aan zijn slachtoffers vergreep, zou hij hen met valium hebben bedwelmd.

Brazilië

S. werd in Brazilië opgepakt. Hij zou in de Braziliaanse gevangenis meerdere keren zijn mishandeld en verkracht door onder anderen een arts en medegedetineerden.

Hij stelt dat in de tbs-kliniek in Vught geen goede behandeling mogelijk is. Ook heeft hij rug- en maagklachten.

Weigering

Volgens de voorzieningenrechter is de vraag of de Staat onrechtmatig handelt door S. niet over te plaatsen naar een psychiatrische kliniek al in eerdere vonnissen beoordeeld.

Wel vindt de voorzieningenrechter dat de specifieke vraag of de weigering van S. om de aangeboden behandeling te accepteren voortkomt uit de PTSS onvoldoende aan de orde is geweest.

De zaak wordt hiervoor aangehouden tot 25 juli.

Gevangenisstraf

In juli 2007 werd S. door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Hij ging daartegen in hoger beroep. Aanvankelijk zou het gerechtshof donderdag zijn oordeel vellen maar de zaak is nog negentig dagen aangehouden, liet een woordvoerster van het hof weten.