ALKMAAR - Burgemeester Piet Bruinooge van de gemeente Alkmaar houdt vast aan de sluiting van 92 ramen in het Alkmaarse prostitutiegebied op de Achterdam. Dit maakte hij woensdag bekend.

Bruinooge weigerde de exploitant van de 92 ramen, vof Nool cs, eind oktober vorig jaar op basis van integriteitonderzoek (Bibob) een nieuwe vergunning te verlenen.

Het bedrijf moest zich per 11 november terugtrekken van de Achterdam, maar de rechter bepaalde op de valreep dat de ramen konden openblijven totdat Bruinooge een besluit had genomen over de bezwaren die tegen zijn besluit waren ingediend.

Beslissing

Bruinooge blijft na extra onderzoek bij zijn aanvankelijke beslissing, zei hij woensdag. Volgens hem zijn de ingediende bezwaren ongegrond. Hij heeft Nool cs opgelegd de 92 ramen per 1 september te sluiten.

Exploitant Koos Nool moest het besluit van Bruinooge woensdagochtend van een journalist vernemen.

''Het komt niet als een verrassing, maar de gang van zaken bevreemdt mij zeer, aldus Nool. Ook zijn schoonzoon en mede-exploitant Cees van Ojen verbaast zich over de gang van zaken. Hij noemt het ''te belachelijk voor woorden''.

Beroep

De Alkmaarse burgemeester gaf woensdagochtend al aan er vanuit te gaan dat vof Nool cs beroep aantekent tegen zijn besluit. Van Ojen bevestigt dat. ''We gaan door tot het gaatje en zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.''

Uit het Alkmaarse Bibob-onderzoek is onder meer naar voren gekomen dat Nool cs een rol zou hebben gespeeld bij het witwassen van criminele gelden, waaronder losgeld uit de Heineken-ontvoering.

Adocaat Rob IJsendijk, die de belangen van Nool cs behartigt, noemde dit twee weken geleden in een extra hoorzitting een fabeltje.