DEN HAAG - Ambtenaren en de landsadvocaat zijn volgens premier Jan Peter Balkenende onzorgvuldig, onjuist en onvolledig omgegaan met een gevoelig TNO-rapport over de brand in het Catshuis.

Dat heeft de minister-president dinsdagavond gezegd tijdens een debat over de Catshuisbrand.

Balkenende betreurt het dat ambtenaren het rapport niet hebben doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM), dat onderzoek heeft gedaan naar de brand.

Balkenende vindt dat zijn ambtenaren hem hadden moeten informeren over hun besluit het rapport binnenskamers te houden. ''Ik had als minister-president op de hoogte moeten zijn van wat er feitelijk speelde.''

Aanscherpen regels

Het besluit van zijn ambtenaren was volgens de premier ook het gevolg van te informeel overleg, waarbij onvoldoende is gekeken naar het belang van het rapport voor het OM.

Balkenende kondigde aan dat hij de regels aanscherpt die voorschrijven hoe ambtenaren met rapporten van deskundigen moeten omgaan. Duidelijk moet worden wie uiteindelijk besluit wat met een rapport gebeurt en of het openbaar wordt gemaakt.

Ook de regels voor het gebruik van e-mail door ambtenaren zal de premier aanscherpen. Hij wil helder maken welke discussies ambtenaren wel en niet via de mail mogen voeren. Dat moet voorkomen dat belangrijke besluiten informeel worden genomen.

Integriteit

Hoewel Balkenende het integriteitsbeleid verscherpt, vindt hij niet dat de integriteit van de betrokken ambtenaren ter discussie staat.

''Het kabinet twijfelt niet aan de integriteit van de ambtenaren. Er zijn beoordelingsfouten gemaakt'', zei ook minister Eberhard van der Laan, verantwoordelijk voor de Rijksgebouwendienst die het Catshuis beheert.

Parlementaire enquête

SP, VVD, GroenLinks en D66 willen een parlementaire enquête naar de Catshuisbrand, waarbij alle betrokkenen onder ede verklaringen moeten afleggen. Ook de PVV neigt die kant op.

Een enquête moet ''de alleronderste steen boven krijgen'', zei SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in de nacht van dinsdag op woensdag tijdens een debat over de brand. Hij heeft het kabinet ook opgeroepen een volledige reconstructie te maken.

Nasleep

Coalitiepartij PvdA heeft zich de afgelopen jaren kritisch uitgelaten over de nasleep van de Catshuisbrand. De sociaaldemocraten namen na afloop van het debat evenwel genoegen met de uitleg die het kabinet gaf.

PvdA-Kamerlid Anja Timmer kondigde aan dat haar partij oproepen van de oppositie tot verder onderzoek niet aan een meerderheid zal helpen. ''Ik zie niet zo goed wat dit toevoegt aan alles wat we al weten.''

Hoofdstuk

Premier Jan Peter Balkenende gaf eveneens duidelijk te verstaan dat hij geen behoefte heeft aan verder onderzoek. ''We moeten de ambitie hebben een hoofdstuk af te sluiten.'' De twee andere coalitiepartijen, CDA en ChristenUnie, steunen hem ook.