DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dinsdagavond felle kritiek geuit in een debat over de brand in het Catshuis, waarbij in 2004 een schilder om het leven kwam.

Oppositiepartijen en coalitiegenoot PvdA vinden het ''onbestaanbaar'' dat ambtenaren een gevoelig TNO-rapport over de brand lange tijd hebben achtergehouden.

Ze hebben ook grote moeite met de uitspraak van premier Jan Peter Balkenende dat het TNO-rapport ''onvoldragen'' was.

De TNO-onderzoeker schreef maandag in een open brief dat hij zijn conceptrapport van de landsadvocaat niet mocht omzetten in definitieve conclusies.

Veroordeeld

Onderzoeker Peter Reijman constateerde dat de zeer brandbare wandbekleding in het Catshuis, de ambtswoning van de premier, mogelijk heeft bijgedragen aan de korte felle brand.

Het kabinet heeft altijd gezegd dat de fatale brand is veroorzaakt door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner door schilders. Het schildersbedrijf is daarvoor veroordeeld.

Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD, PVV, GroenLinks en D66 vindt het onbestaanbaar dat ambtenaren hebben besloten het TNO-onderzoek, waarin staat dat de brand mogelijk mede het gevolg is van fouten bij de overheid, weg te houden bij het Openbaar Ministerie.

Ambtenaren verkeren absoluut niet in de positie om zo'n besluit te nemen, aldus PvdA-Kamerlid Anja Timmer. Ook de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen dat de premier nogmaals benadrukt dat dit een ongelukkige gang van zaken was.

Onvoldragen

Balkenende zei eerder deze maand dat hij niet twijfelt aan de integriteit van zijn ambtenaren. Hij noemde het TNO-rapport onvoldragen. Verscheidene fracties zijn benieuwd of de premier dat nog steeds vindt, nu de TNO-onderzoeker een boekje heeft opengedaan.

Een groot deel van de oppositie overweegt een korte parlementaire enquête naar de Catshuisbrand, waarbij alle betrokkenen onder ede gehoord moeten worden.

De SP vindt ook dat de landsadvocaat vervangen moet worden. D66-leider Alexander Pechtold zei te willen weten waarom dit volgens hem cruciale rapport in de kluis van de landsadvocaat is verdwenen.

Reconstructie

De SP wil dat het kabinet een volledige reconstructie laat maken van de brand. Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt heeft daar dinsdagavond op aangedrongen.

De SP vermoedt dat geprobeerd is om informatie over het incident, die schadelijk zou kunnen zijn voor de minister-president, in de doofpot te stoppen.