STOCKHOLM - De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh, die woensdagmiddag in een winkel in Stockholm werd neergestoken, is donderdagochtend aan haar verwondingen overleden. Premier Persson heeft dat donderdag gezegd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Een nog onbekende aanvaller stak Lindh met een mes in haar borst, buik en arm toen zij met een vriendin aan het winkelen was in het warenhuis NK. De dader ontkwam, maar de politie vond wel zijn mes, een jas en enkele andere spullen. Artsen probeerden in een urenlange operatie het leven van Lindh te redden.

De 46-jarige minister was een vurig pleitbezorgster van de invoering van de euro in Zweden. Het is niet bekend of de steekpartij verband hield met het aanstaande referendum in Zweden over aansluiting bij de euro.

Politiek

Anna Lindh, sinds vijf jaar de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, heeft Zweden in het buitenland politiek op de kaart gezet. Zo verwoordde voorzitter Peter Eriksson van de Zweedse Groene Partij de mening van heel veel Zweden over de door een onbekende man doodgestoken minister. Premier Persson omschreef haar na haar overlijden, donderdagochtend vroeg, als "het gezicht van Zweden naar de buitenwereld".

Populair

De 46-jarige Lindh was een van de populairste politici van haar land. Zij werd genoemd als dé kandidaat voor de opvolging van haar partijgenoot premier Göran Persson. Haar populariteit had zij onder meer te danken aan het feit dat zij wars was van gewichtigdoenerij en zich niet liet voorstaan op haar positie. Ook heeft zij duidelijke accenten aan de buitenlandse politiek gegeven.

Jurist

De kleine, jong uitziende jurist en moeder van zoons van twaalf en acht jaar oud maakte zich tijdens het Zweedse voorzitterschap van de Europese Unie, twee jaar geleden, los uit de schaduw van premier Persson, toen zij een groot aantal buitenlandse reizen maakte. Ook in de campagne voor het referendum over de euro liet zij zich veel zien als fervent voorstander van invoering van de Europese eenheidsmunt. Commentatoren zeiden het niet onmogelijk te achten dat Lindhs persoonlijke populariteit de balans nog zou kunnen laten doorslaan naar de voorstanders van de euro, hoewel volgens de opiniepeilingen de tegenstemmers in de meerderheid zijn.

De 46-jarige Lindh, die van 1994 tot 1998 minister van Milieuzaken was, stond bekend als zeer competent en consequent en haar onderhandelingsbekwaamheid - onder meer tijdens de besprekingen over de uitbreiding van de Europese Unie - werd geroemd.

Pittig

Ze was niet bang voor een pittige uitspraak. Zij omschreef de Amerikaanse president Bush als een "lone ranger" toen hij ten strijde trok tegen Irak. In haar kritiek op de politiek van Israël en de Verenigde Staten ten opzichte van de Palestijnen liet zij zich een stuk scherper uit dan de premier. Zij noemde Bush' Midden-Oostenbeleid "dom, waanzin en uiterst gevaarlijk". Over de Italiaanse premier Berlusconi zei zij dat hij wegens zijn "enigszins bijzondere positie" niet geschikt was om de besprekingen over een Europese grondwet met de noodzakelijke onderhandelingsbekwaamheid tot een goed einde te brengen.

Bewaking

Van bewaking wilde Lindh, net als de in 1986 vermoorde Zweedse premier Palme, niets weten. Woensdagmiddag was zij, zoals wel vaker in een vrij uurtje, alleen de stad ingegaan om wat te winkelen. Zij had tijdens de campagne voor het euro-referendum ook de gewoonte om totaal onverwacht en zonder bewaking op markten en scholen en in winkelcentra op te duiken.

Lindh, die met de voormalig minister van Binnenlandse Zaken Bo Holmberg was getrouwd, reisde dagelijks per trein van haar woonplaats Norrköping naar haar werk op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De in 1957 in Enskede geboren Lindh studeerde rechten in Uppsala. Zij was al tijdens haar studie politiek actief. In 1982, het jaar dat zij haar universitaire opleiding afrondde, kreeg zij een zetel in het parlement. Haar ster steeg snel binnen de sociaal-democratische partij. In 1991 werd zij lid van het partijbestuur.