DEN HAAG - De douane heeft een intern onderzoek ingesteld naar de douaniers die in december op Schiphol in totaal zes drugssmokkelaars hebben laten lopen zonder overleg met het Openbaar Ministerie (OM). De koeriers hadden in totaal 24 kilo cocaïne bij zich. De drugs zijn wel in beslag genomen.

Het ministerie van Financiën, verantwoordelijk voor de douane, houdt de mogelijkheid open om de douaniers disciplinair te straffen, aldus een woordvoerder zaterdag. Er wordt onderzocht wat de verschillende betrokkenen precies gedaan hebben.

Sinds enkele maanden is het aantal bolletjesslikkers dat Schiphol aandoet sterk gestegen. Dit leidde tot een tekort aan cellen en overbelasting van het zogenoemde Schipholteam (douane, marechaussee en OM). In december besloot het OM bepaalde groepen koeriers met een dagvaarding weg te sturen. Het was echter niet de bedoeling de verdachten vrij te laten, zoals de douane deed.

Minister Korthals van Justitie heeft vrijdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de kwestie.

De douaniers zagen op kerstavond en oudejaarsavond geen kans de zes betrapte smokkelaars over te dragen aan het Schipholteam. Dat team had de zaak strafrechtelijk moeten afhandelen, maar was daartoe door de hoge werkdruk niet in staat.

/NIEUWSKorthals wil onderzoek naar drugssmokkel op Schiphol