DEN HAAG - De geruchtmakende rechtszaak tegen bejaardenverzorgster Ina Post moet worden heropend. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Volgens de Hoge Raad moet ernstig rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat de dood van het slachtoffer op een ''aanmerkelijk eerder tijdstip is ingetreden'' dan het gerechtshof in Den Haag in 1987 aannam.

Post werd in 1987 door het hof veroordeeld tot zes jaar celstraf voor de doodslag op een bejaarde vrouw in een verzorgingshuis in Leidschendam.

De Hoge Raad stelt een ernstig vermoeden te hebben dat het hof Post zou hebben vrijgesproken, indien het bekend was geweest met het mogelijke tijdstip van overlijden van de bejaarde vrouw.

Verklaring

Het hof achtte destijds bewezen dat Post, die haar celstraf inmiddels heeft uitgezeten, haar slachtoffer had gewurgd en haar kascheques had verzilverd. Voor het bewijs maakte het hof vooral gebruik van een bekennende verklaring die Post tegenover de politie had afgelegd.

Volgens Post heeft ze dat onder druk gedaan. Na het politieonderzoek heeft zij altijd ontkend dat zij voor de doodslag verantwoordelijk was.

Tijdstip

In de strafzaak is destijds het tijdstip van overlijden niet nader onderzocht, zo stelde de Hoge Raad dinsdag. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) heeft dat wel gedaan en onder meer een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gehoord.

Die heeft verklaard dat op basis van de lichaams- en omgevingstemperatuur van het slachtoffer het tijdstip van overlijden niet rond of na zes uur 's avonds kan hebben gelegen, maar vermoedelijk tussen drie en vijf uur 's middags of nog eerder lag.

Slachtoffer

Post heeft op 22 augustus 1986 in haar bekennende verklaring gezegd dat zij pas om zes uur 's avonds naar de woning van het slachtoffer is gegaan. Om tien over zeven 's avonds werd het slachtoffer dood aangetroffen.

Het hof in Den Bosch zal de zaak opnieuw onderzoeken. Dat kan leiden tot vrijspraak, maar ook tot het in stand houden van de veroordeling.

Belangrijk

De beslissing van de Hoge Raad om de rechtszaak te heropenen, is een 'enorm belangrijk moment' in Ina's leven. "Ze heeft hier 22 jaar naar uitgekeken", zei haar advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag in het Radio 1-programma Villa VPRO.

Post beseft dat ze nog een lange juridische weg heeft te gaan, zei Knoops. "Maar er moet ergens een begin zijn."

De raadsman noemt de beslissing van de Hoge Raad een 'heel belangrijke vingerwijzing omtrent de richting die de zaak zou kunnen gaan', hoewel hij erkent dat in een nieuwe hoger beroep van alles kan gebeuren.