WASHINGTON - Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben woensdag berichten in de Zuid-Koreaanse media bevestigd dat Noord-Korea een nieuwe raket voor de middellange afstand bouwt. Volgens de functionarissen maakt Pyongyang bij de ontwikkeling van het wapen gebruik van Russische technologie.

De Amerikaanse woordvoerder stelde dat de nieuwe raket mogelijk de nauwkeurigste in het wapenarsenaal van Noord-Korea is. Het Zuid-Koreaanse dagblad Chosun Ilbo berichtte eerder deze week al over de nieuwe raket.

Volgens de krant kan deze een afstand van 4000 kilometer overbruggen en komt het Amerikaanse eiland Guam, in de Grote Oceaan, onder bereik van het communistische regime. Amerikaanse functionarissen beschikken tevens over aanwijzingen dat Noord-Korea aan de productie van de Taepdong-2 is begonnen.

Volgens een functionaris in Washington kan Noord-Korea met deze raket voor de lange afstand het vaste land van de Verenigde Staten bereiken.

De nieuwe raket heeft een groter bereik dan de Taepdong-1. Daarmee voerde het land in 1998 een spectaculaire test uit. Een deel van de raket vloog toen tot ontsteltenis van de inwoners van Japan over hun land en belandde vervolgens in de Grote Oceaan.