MAASBREE - In het Limburgse Maasbree heeft woensdagavond enkele uren lang een grote brand gewoed in een oude varkensstal. De brandweer vermoedt dat in de stal een xtc-laboratorium was gevestigd.

De brandweer baseert zijn vermoeden op de felheid waarmee het vuur bleef branden. "We denken dat dat komt door stoffen die gebruikt zijn voor de productie van xtc", zegt een woordvoerder. Zekerheid hierover kon hij nog niet geven. Daarvoor is eerst politieonderzoek nodig.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. Het opruimen van de asbestdeeltjes gaat zeker nog een dag duren. "Tot het asbest is opgeruimd kunnen wij niks doen", zegt een woordvoerster van de politie Limburg-Noord.

Vijf brandweerkorpsen

Vijf brandweerkorpsen uit de regio Venlo bestreden het vuur met acht wagens en veertig brandweerlieden. De brand brak rond 19:15 uit en om 22:30 gaf de brandweer het sein meester, maar het nablussen duurt nog de hele nacht. De politie was met tien mensen uitgerukt. De politie zal het terrein gedurende de nacht bewaken.

Bij de brand raakte niemand gewond. Rond 23 uur begon de brandweer met het ontsmetten van spuitgasten omdat er onzekerheid bestaat met wat voor stoffen zij in aanraking zijn gekomen. Er is een speciale tent in de buurt neergezet waar de brandweerlieden zich kunnen omkleden. Het nablussen gebeurt met de nodige omzichtigheid omdat onzeker is welke stoffen er in de stal zijn opgeslagen.

De brandweer had grote moeite om het vuur te doven. Dat lukte pas toen de brandweer het hele gebouw onder een dikke laag schuim had gelegd. Uit metingen is komen vast te staan dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid, aldus de woordvoerder van de brandweer.