WASHINGTON - De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Bill Graham heeft zijn Amerikaanse collega Colin Powell woensdag laten weten dat de Canadese vice-premier John Manley beschikbaar is voor de post van NAVO-chef.

Voor de opvolging van scheidend secretaris-generaal George Robertson wordt ook de naam van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer genoemd.

Europese leden

Graham zei tegen Powell dat Manley als hij gevraagd wordt beschikbaar is om Robertson op te volgen. Graham zei dat Powell erkende dat Manley kwaliteiten heeft, maar dat het vooral aan de Europese NAVO-lidstaten is om zich over de kwestie te buigen.

Het politieke leiderschap van de NAVO is traditioneel voorbehouden aan een Europeaan, omdat het militaire commando altijd in handen is van een Amerikaan. De Hoop Scheffer geldt daarom als een goede kanshebber, omdat een aantal Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland) bij voorbaat afvalt wegens hun kritiek op de Verenigde Staten over de oorlog in Irak.

Ook een kandidaat uit een van de nieuwe Oost-Europese lidstaten (zoals de Poolse president Kwasniewski) zou minder kansrijk zijn, omdat die landen nog maar vier jaar lid zijn van de NAVO.