PARIJS - De Franse marine heeft een zeer zwak signaal ontvangen van de zwarte dozen van de Airbus die op 1 juni neerstortte in de Atlantische Oceaan.

Een kleine onderzeeër, de Nautile, speurt op enkele honderden kilometers uit de kust van Brazilië naar de belangrijke objecten. Dat meldde de Franse krant Le Monde dinsdag.

Signalen

De onderzoeksautoriteit voor vliegtuigongevallen in Frankrijk (BEA) liet via een woordvoerster weten dat het nog niet zeker is dat het gaat om signalen van de datarecorders.

''Het is niet de eerste keer dat geluiden zijn gehoord en we gaan dit verifiëren met alle middelen die we tot onze beschikking hebben'', aldus de zegsvrouw van BEA.

Gegevensdragers

De gegevensdragers kunnen mogelijk uitsluitsel geven over de oorzaak van de ramp, waardoor 228 mensen om het leven kwamen. Vlucht 447 van Air France was enkele uren onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs toen het verdween.

Zwarte dozen zenden zeker dertig dagen lang om de dertig seconden een elektronische impuls uit. De apparaten liggen vermoedelijk op een diepte van 1 tot 4 kilometer.

Onderzoeksschip

De Franse marine heeft een aantal schepen naar het gebied gestuurd. Het gaat onder meer om een geavanceerd nucleair radarsysteem en om een onderzoeksschip dat is toegerust met enkele mini-onderzeeërs zoals de Nautile.

Deze acht meter lange onderzeebootjes kunnen tot een diepte van 6 kilometer hun werk doen. Ze hebben een bemanning van acht personen, die de zwarte dozen met behulp van camera's en grijparmen kunnen traceren en bergen.