BRUSSEL - De Belgische socialistische politicus en voormalig Europees Commissaris Karel Van Miert (67) is maandagavond in zijn woonplaats Beersel overleden.

Van Miert zou in zijn tuin van een ladder zijn gevallen. Zijn lichaam werd dinsdagmorgen ontdekt. Hij zat namens de toenmalige Socialistische Partij jarenlang in het Europees Parlement en was van 1989 tot in 1999 Eurocommissaris.

Aanvankelijk was Van Miert commissaris van Transport, maar in 1993 kreeg hij de belangrijke post Concurrentie.

Net als zijn latere opvolgster Neelie Kroes had hij stevige aanvaringen met grote bedrijven, zoals de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en het Duitse mediaconcern Bertelsmann. Ook kwam hij in conflict met Bernie Ecclestone over de uitzendrechten van de Formule 1.

Nyenrode

Na zijn politieke loopbaan werd hij in Nederland voorzitter van Nyenrode. Hij was ook bestuurder in verscheidene bedrijven, waaronder Agfa-Gevaert, Solvay, De Persgroep, Carrefour Belgium, Vivendi, Philips en RWE.

In 1992 benoemde de Belgische koning hem tot Minister van Staat.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie bracht maandag namens de commissie zijn medeleven over aan de familie van Van Miert en aan heel België. Barroso noemde Van Miert ''een overtuigd en geëngageerd Europeaan''.

Inspireren

Hij zei verder dat zijn werk de commissie zal blijven inspireren en loofde de energie en het sociale geweten waarmee Van Miert de Commissie diende.

Ook aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters betuigde maandag, namens de Vlaamse regering, zijn medeleven. Hij noemde Karel Van Miert een monument in Vlaanderen.

''Zijn verdiensten als Europees Commissaris en als vaste waarde in de politieke en de bedrijfswereld zijn van onschatbare waarde. Ik heb Karel Van Miert voornamelijk gekend als een zeer gedreven en intelligent man, die zijn pleidooi voor een Vlaanderen met een sterke internationale uitstraling gedurende vele jaren kracht heeft bijgezet'', aldus Peeters.