TEHERAN - De Raad van Hoeders heeft herhaald dat er niet kan worden getornd aan de zege van Mahmoud Ahmadinejad bij de presidentsverkiezingen in Iran op 12 juni.

Er zouden geen bewijzen zijn gevonden voor stembusfraude op grote schaal, zo meldde de Engelstalige overheidszender Press TV.

In een eerder stadium gaf het hoogste juridische orgaan in Iran nog toe dat de opkomst in vijftig steden boven 100 procent lag. Dat zou volgens een woordvoerder van de Raad van de Hoeders echter niets te betekenen hebben.

Iraniërs mogen ook in een ander kiesdistrict stemmen, dus de extreem hoge opkomst zou geen bewijs voor fraude zijn, zo redeneerde hij.

Khamenei

De Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, liet vrijdag al weten dat er geen grote fraude is gepleegd tijdens de stembusgang. Volgens hem is Ahmadinejad terecht tot winnaar uitgeroepen.

Oppositieleider Mir Hossein Mousavi blijft zich verzetten tegen de officiële uitslag, omdat er volgens hem wel degelijk op grote schaal is gefraudeerd.

Het Iraanse persbureau IRNA meldde dinsdag dat de president en het nieuwe kabinet tussen 26 juli en 19 augustus worden ingezworen. Het persbureau noemde in de verklaring niet de naam van Ahmadinejad.

Studenten

Iraanse studentenvakbonden hadden dinsdag willen betogen bij de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran. Volgens de studenten heeft de Britse regering zich na de verkiezingen gemengd in interne Iraanse aangelegenheden met het doel onrust te stoken.

De Iraanse autoriteiten hebben de actie van de studenten echter verboden, aldus Fars, een ander persbureau.

Het demonstratieverbod mag opmerkelijk worden genoemd, aangezien de autoriteiten in Iran de afgelopen dagen soortgelijke beschuldigingen hebben geuit aan het adres van Groot-Brittannië.

Rusland

Rusland schaart zich achter de verkiezingsoverwinning van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Geschillen over de verkiezingsuitslag zijn een 'exclusief binnenlandse aangelegenheid' en moeten in overeenstemming met de Iraanse grondwet en wet worden opgelost, zegt het Russische ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring op de website van het ministerie.