GENEVE - De Mexicaanse griep is inmiddels opgedoken in honderd landen. Meer dan 52.000 mensen zijn besmet met het zogeheten H1N1-virus, van wie 231 eraan zijn overleden.

Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag bekend.

De Mexicaanse griep heeft volgens de cijfers van de WHO in elf landen mensenlevens geëist: Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Chili, Colombia, Australië, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Groot-Brittannië en Guatemala.

Op de lijst van de WHO ontbreekt de eerste H1N1-dode van Azië, in de Filipijnen. Een 49-jarige vrouw, die al aandoeningen aan haar hart en lever had, bezweek aan de ziekte.

In Honduras maakte de minister van Gezondheid maandag bekend dat een 23-jarige zwangere vrouw enkele dagen geleden aan de ziekte is overleden, het eerste sterfgeval in het Midden-Amerikaanse land.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben met ruim 21.000 besmettingen de meeste zieken. Ook in Mexico, Canada, Chili, Groot-Brittannië, Australië en Argentinië zijn duizenden mensen besmet met het H1N1-virus. De WHO heeft de eerste griepgevallen van Montenegro, Tunesië en Iran, die maandag werden bekendgemaakt, nog niet verwerkt.

In Nederland staat het aantal besmettingen sinds maandag op 105. Van hen liepen 47 de Mexicaanse griep op in eigen land.

Op de Aziatische Jeugdspelen in Singapore zijn de voetbalploegen van Hongkong en de Filipijnen in quarantaine geplaatst, omdat enkele voetballers de Mexicaanse griep bleken te hebben. Het sportevenement is een generale repetitie voor de eerste Olympische Jeugdspelen, volgend jaar in Singapore.