LUXEMBURG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) en haar collega's gaan het welzijn van dieren in slachthuizen fors verbeteren. Ze hebben maandag een verbeterde EU-richtlijn hiervoor aangenomen, die in 2013 in werking treedt.

Voor allerlei slachtmethoden komen nieuwe en strengere regels. Zo moeten de slachters regelmatig controleren of verdoofde dieren niet weer bij bewustzijn zijn gekomen.

Minister Verburg is echter teleurgesteld dat bij haar collega's onvoldoende steun was voor een Europees verbod op het elektrisch waterbad als bedwelmingsmethode.

Bij dit bad raken niet alle kippen bewusteloos voor de slacht, zo blijkt uit onderzoek van Animal Science Group van Universiteit Wageningen.

Stress

Europese regels voor dierenwelzijn behoren al tot de strengste ter wereld. Ze zijn bedoeld om pijn en stress tijdens het slachten te voorkomen.

Elk jaar worden in de Europese Unie 360 miljoen varkens, schapen, geiten en runderen geslacht, evenals enkele miljarden kippen. Daarnaast worden circa 25 miljoen dieren gedood voor hun vacht, volgens cijfers van de EU.