WILLEMSTAD - De omstreden Arbeiderspartij Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett heeft op Curaçao de parlementsverkiezingen gewonnen. De partij versloeg in een nek-aan-nek-race regeringspartij PAR van Etienne Ys. De opkomst bij de verkiezingen was ruim 60 procent.

De Nationale Volkspartij (PNP) van Suzy Camelia-Römer eindigde op de derde plaats en de Arbeiderspartij van Errol Cova werd vierde. De overige zeven partijen slaagden er niet in voldoende stemmen binnen te halen voor een zetel.

De veertien zetels van Curaçao in het parlement worden -zoals het er nu naar uitziet- als volgt verdeeld: FOL vijf zetels, PAR vier zetels, PNP drie zetels en PLKP twee zetels.

Overige eilanden

De verkiezingen zijn op de verschillende eilanden goed verlopen. Op Sint Maarten behoudt de huidige regeringspartij Democratische Partij haar twee zetels. National Alliance, een samenwerkingsverband van de twee oppositiepartijen, won de derde zetel.

Op Bonaire won de Union Patriotico Boneriano (UPB) twee zetels en de Democratische Partij (DPB) een zetel. Bij de vorige verkiezingen was de verdeling precies andersom. Beide partijen maakten deel uit van de Antilliaanse regering.

Omslag

De overwinning van FOL kan een omslag betekenen in het politieke klimaat van de Antillen. Een coalitie van de twee grote partijen FOL en PAR is vrijwel ondenkbaar. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en willen niet met elkaar samenwerken. PAR heeft in haar verkiezingscampagne zelfs nog uitdrukkelijk gewaarschuwd tegen de 'corruptieve praktijken van de oranje partij.

FOL werd in juli vorig jaar uit de coalitie gezet, onder meer wegens aanwijzingen van corruptie. Bij verschillende overheidsbedrijven waar FOL-politici mee belast waren, zou geknoeid zijn met de gelden. Tegen verschillende politici van de partij lopen strafrechtelijke onderzoeken.

Nelson Monte

De grote man achter de FOL is Nelson Monte. Hij werd na de vorige verkiezingen in 1998 (FOL won toen twee zetels) voorgedragen als minister van Vervoer en Telecommunicatie, maar hij liep die benoeming mis door een strafrechtelijk onderzoek tegen hem wegens fraude met de LGO-regeling voor rijst van de EU. Inmiddels is hij daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke celstraf en uur dienstverlening.

Een mogelijkheid is dat de PLKP van Cova gaat samenwerken met Frente Obrero. Samen hebben de partijen zeven zetels in de Staten. Zij kunnen een meerderheid van 12 (van de 22) zetels in het parlement vormen met enkele partijen van de andere eilanden.

/NIEUWSAntillianen kiezen nieuw parlement