DORDRECHT - De politie heeft adequaat gereageerd op berichten van de 46-jarige man die eind mei in Bavel en Zwijndrecht zijn ex-vriendin, ex-vrouw, zijn twee kinderen en zichzelf doodde.

Hoewel de politie onderzoek deed naar stalking van de 43-jarige Bavelse door de man waren er geen concrete aanwijzingen die duidden op een naderend familiedrama.

Dat concluderen de politie Midden en West Brabant en het Openbaar Ministerie in Breda maandag in hun evaluatie.

Sms

Vanaf de mobiele telefoon van de 46-jarige dader is op de maandagochtend dat het drama bekend werd een sms-bericht gestuurd naar een medewerkster van de politie. Het bericht bevatte verontrustende informatie over de 43-jarige vrouw uit Bavel.

De man en vrouw waren bij de agente allebei bekend vanwege het onderzoek naar aangiften van stalking en bedreiging. De sms was voor de Brabantse politie aanleiding direct bij de woning te gaan kijken.

Daar werd de vrouw dood aangetroffen. Ze was al vermoord voordat de politie werd gewaarschuwd, zeggen de autoriteiten.

Onderzoek

Het onderzoek naar de stalking was ten tijde van de moorden nog in volle gang. De politie tapte telefoons, observeerde de man en was bezig met een dreigingsanalyse.

Het aanbod van de politie om de woning in Bavel te bewaken met camera's, werd echter door het slachtoffer geweigerd.

Ook de e-mail die de man in de nacht van zondag op maandag stuurde naar een groot aantal collega's is verzonden nadat de moordpartijen in Bavel en Zwijndrecht zich hadden voltrokken, concluderen politie en justitie.

Wat de man beschrijft in de e-mail komt overeen met de onderzoeksresultaten.