DEN HAAG - De kans op een terroristische aanslag in Nederland of op Nederlanders in het buitenland is nog altijd ''reëel''.

Het dreigingsniveau voor Nederland blijft daarom substantieel. Concrete aanwijzingen voor terroristische aanslagen zijn er door de veiligheidsdiensten de afgelopen periode niet gevonden.

Voortgangsrapportage

Dat melden de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. Het is de tiende keer dat ze een voortgangsrapportage terrorismebestrijding maken.

De kans op een jihadistische aanslag op Nederlanders of Nederlandse belangen is momenteel het hoogst in het buitenland, aldus de ministers.

Beledigd

Dat Nederland nog altijd een mogelijk doelwit is bleek in april nog toen as-Sahab, een aan al-Qaeda gelinkte organisatie, een video uitbracht. Daarin kwam een jihadistische strijder aan het woord die in het Duits een dreiging uitte aan het adres van met name Nederland en Denemarken, omdat deze landen de profeet Mohammed beledigd zouden hebben.

Dat Nederland in beeld is bij jihadisten blijkt ook uit berichten op internet, waarin Nederland genoemd wordt of beelden worden vertoond die te maken hebben met Nederland.