OLDEBERKOOP - De politie in Groningen heeft de gouden tip in de ontvoeringszaak van Lusanne van der Gun in eerste instantie genegeerd. Op de dag van haar vrijlating in Limburg heeft een getuige het meisje met een verband om haar hoofd in de buurt van Stadskanaal gezien en het kenteken van de auto waarin zij zat genoteerd. "De politie bracht de tip niet meteen in verband met de ontvoering", aldus persofficier van justitie O. Brouwer woensdag. De tip is vijf dagen blijven liggen.

Volgens Brouwer had de dader eerder gepakt kunnen worden. "Het is niet zo dat Lusanne eerder vrij was gekomen met behulp van deze informatie", benadrukt de persofficier.

Verband

De Groninger politie zegt dat er geen fout is gemaakt. "We hebben een serieuze inschatting gemaakt op basis van de informatie die we op dat moment hadden", legt politiewoordvoerder P. Boomsma uit. "Er kwamen die dag letterlijk tientallen tips binnen van mensen die ergens een grijze auto hadden zien rijden. We zijn ze allemaal nagegaan. Het was toen bijvoorbeeld nog niet bekend dat Lusanne tijdens de ontvoering een verband om haar hoofd had."

De politie in Groningen nam poolshoogte bij de tipgeefster, maar zag op de avond van de vrijlating van Lusanne nog geen reden om contact op te nemen met het rechercheteam in Leeuwarden. Pas toen de Friese politie maandagavond in Opsporing Verzocht details bekendmaakte waardoor het vermoeden van een verband tussen de tip en de ontvoering rees, heeft de politie in Groningen dat wel gedaan.

Huiszoeking

Inmiddels is justitie er vrijwel zeker van dat de 63-jarige man uit Ryptsjerk de enige verdachte is in deze zaak. Ook is duidelijk geworden dat Lusanne bij het restaurant E10 in Ryptsjerk van de ene naar de andere auto is overgestapt. Verder blijkt dat de verdachte voor de ontvoering in een woning in het Drentse 2e Exloërmond is geweest. De politie heeft daar vlak na de aanhouding huiszoeking gedaan.

De 11-jarige Lusanne werd ruim twee weken geleden ontvoerd door een automobilist, toen ze met een vriendin naar school fietste. Het meisje uit het Friese Oldeberkoop meldde zich twee dagen later bij een hotel in Venlo, nadat ze in de omgeving uit een auto was gezet. Het meisje moest onderweg naar Limburg in de kofferbak liggen. Ze had gedurende de ontvoering een wit verband om haar hoofd en bracht twee nachten in een auto in een garage door.