MOGADISHU - De interimregering van Somalië heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen. Ook zijn de buurlanden gevraagd binnen 24 uur te interveniëren om de regering te redden.

In de hoofdstad Mogadishu wordt hevig gevochten. De afgelopen dagen zijn tientallen doden gevallen, onder wie een minister en een lid van het interimparlement.

Islamitistische strijders rukten zaterdag op naar het paleis van de interimpresident in de hoofdstad. Somalië is al sinds 1991 het toneel van een burgeroorlog.

Het land aan de Hoorn van Afrika heeft een regering, maar die heeft slechts macht over een beperkt gebied. Diverse regio's zijn de facto autonoom. Extremistische moslimbewegingen zaaien terreur in grote delen van het land.

Mandaat

De interimregering heeft Ethiopië, Kenia, Djibouti en Jemen om hulp gevraagd. Addis Abeba greep in 2006 al eens in om de Somalische regering te redden in haar strijd tegen radicale moslims.

De Ethiopische troepen zijn eerder dit jaar weer vertrokken. Ethiopië wil niet opnieuw ingrijpen in buurland Somalië zonder een internationaal mandaat, aldus een regeringswoordvoerder zaterdag.