STOCKHOLM - De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh is woensdagmiddag zwaar gewondgeraakt toen een onbekende man haar met een mes aanviel. Volgens de politie is -jarige Lindh in borst, buik en armen geraakt. Zij is naar het Karolinskaziekenhuis gebracht, waar zij een spoedoperatie aan de buik ondergaat. Lindhs toestand zou kritiek zijn wegens ernstige inwendige bloedingen en schade aan de lever.

De politie gaat ervanuit dat Lindh niet toevallig het slachtoffer is geworden van een actie van een psychisch gestoord persoon, maar dat de dader wist wat hij deed. Dit zei een woordvoerder tegen de krant Dagens Nyheter. De politie baseert dat onder meer op verklaringen van getuigen die zeiden dat de aanvaller een bedaarde indruk maakte. Van eerdere bedreigingen aan het adres van de minister is volgens de politie geen sprake.

Premier Göran Persson zei woensdagvond dat de toestand van Lindh 'ernstig' is. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zijn pas na de operatie mededelingen te verwachten over haar toestand. Persson deelde mee dat de regering haar campagne voor het euro-referendum van zondag voorlopig stopzet.

Voorstander

De populaire sociaal-democratische Lindh - die genoemd wordt als opvolger van de huidige premier - is een van de felste voorstanders van de invoering van de euro in het Scandinavische land. De opiniepeilingen voorspellen een overwinning voor de tegenstanders van de Europese eenheidsmunt.

De aanval gebeurde toen Lindh zonder lijfwacht op de afdeling dameskleding in het sjieke warenhuis NK (Nordiska Kompaniet) in het centrum van de Zweedse hoofdstad was. Volgens de eerste berichten was de minister alleen in de pols geraakt, maar een getuige vertelde dat zij na het incident uitriep: "Lieve hemel, hij heeft hij mij in mijn buik geraakt".

Signalement

Na zijn daad vluchtte de aanvaller. Het mes heeft hij op de plaats van de steekpartij achtergelaten. In de omgeving is de politie een omvangrijke zoekactie begonnen. Ook de geheime dienst is ingeschakeld. De dader is volgens de politie een gespierde dertig- tot veertigjarige man van ongeveer 1,80 meter lang.

Getuigen meldden dat hij gekleed was in een camouflagejack. Lindh had kort voor het incident het ministerie van Buitenlandse Zaken verlaten, waar zij zich had voorbereid op een televisiedebat dat woensdagavond zou worden uitgezonden. Haar bezoek aan het warenhuis was volgens een van haar medewerkers niet tevoren gepland.

In 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme in Stockholm doodgeschoten toen hij na bioscoopbezoek met zijn vrouw op weg was naar huis. De moord is nooit opgelost.

Lindh is sinds 1998 minister van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was zij vier jaar minister van Milieuzaken.