TEHERAN - In het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, de grondlegger van de islamitische staat, is zaterdag een zelfmoordaanslag gepleegd.

Volgens een politiefunctionaris tegen het semi-officiële persbureau Mehr kwam de dader om. Een bezoeker raakte gewond.

De tombe van Khomeini ligt aan de zuidrand van de hoofdstad. Het zuiden is het arme deel van Teheran.

Er wordt al sinds de dood van Khomeini in juni 1989 aan het immense mausoleum gewerkt, maar het bouwwerk is nog steeds niet gereed. Khomeini wordt in Iran vereerd als een heilige.

Gespannen

De situatie is zeer gespannen in de stad. Enkele duizenden demonstranten proberen volgens ooggetuigen een plein in het centrum van de stad te bereiken om te protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

De oproerpolitie zet traangas en waterkanonnen in om de betogers te verspreiden. De Opperste Leider Ali Khamenei heeft nieuwe demonstraties verboden.

Ali Khameni liet vrijdag nog weten dat er geen grote fraude is gepleegd tijdens de stembusgang. Volgens hem is Mahmoud Ahmadinejad terecht tot winnaar uitgeroepen. Hij riep Mousavi op te stoppen met massale demonstraties tegen de uitslag.

Brand

In het zuiden van de Iraanse hoofdstad Teheran hebben aanhangers van de verslagen presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi een gebouw van de supporters van de aartsconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad in brand gestoken.

Dat meldde een ooggetuige zaterdag. De politie vuurde in de lucht in een poging verdere botsingen te voorkomen.

Waakhond

Mir Hossein Mousavi blijft intussen eisen dat de presidentsverkiezingen van 12 juni worden overgedaan. Hij heeft dit in een brief aan de Raad van Hoeders laten weten, meldde de website van Mousavi zaterdag.

''Deze irritante maatregelen (stemfraude) waren al maanden voor de verkiezingen gepland. Gezien alle schendingen zouden de verkiezingen moeten worden geannuleerd'', aldus de 67-jarige ex-premier Mousavi in een schrijven aan de electorale waakhond.