KIRKUK - Vlakbij de Iraakse stad Kirkuk zijn zaterdag door een zelfmoordaanslag zeker 67 mensen omgekomen. Er raakten daarnaast zeker 200 mensen gewond.

Dat meldden politie en ziekenhuisfunctionarissen. Een met explosieven geladen vrachtwagen ontplofte nabij een sjiitische moskee in de stad Taza, waar vooral Turkmenen wonen.

Het sjiitische gebedshuis en tientallen gebouwen in de omgeving werden met de grond gelijk gemaakt door de explosie.

Onder het puin liggen vermoedelijk nog meer mensen. De meeste slachtoffers zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Kirkuk. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Spanningen

Kirkuk en omliggende plaatsen liggen in een gebied waar veel olie in de grond zit en dat wordt bewoond door Arabieren, Koerden en Turkmenen. Tussen Arabieren en Turkmenen enerzijds en de Koerden anderzijds zijn veel spanningen.

De Koerden willen dat Kirkuk onderdeel gaat vormen van de autonome Koerdische regio; de Arabieren en Turkmenen zijn hier fel op tegen.

Amerikaanse troepen

De aanslag komt een aantal dagen voordat de Amerikaanse troepen zich uit alle Iraakse steden terugtrekken. Eind deze maand moet het zover zijn.

Op dit moment laten Amerikaanse troepen zich al weinig meer zien in stedelijke gebieden. Maar de vrees bestaat dat het geweld weer zal toenemen zodra de Amerikaanse militairen zich uit de steden hebben teruggetrokken.