TEHERAN - Een betoging van de Iraanse oppositie in Teheran tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen gaat zaterdag gewoon door.

Dat heeft een medewerker van de verslagen presidentskandidaat Mehdi Karoubi laten weten. ''Ik heb niets gehoord dat erop wijst dat de bijeenkomst is geannuleerd'', zei de medewerker. De betoging moet om half twee (Nederlandse tijd) beginnen op het Enghelab-plein. De demonstratie is georganiseerd door aanhangers van Karoubi.

Zij negeren daarmee een demonstratieverbod van de gouverneur van de Iraanse hoofdstad. Ook de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei liet vrijdag weten dat het afgelopen moet zijn met de massale straatprotesten.

Afgehaakt

Een groep van hervormingsgezinde geestelijken die medeorganisator was van de demonstratie zaterdag, is op het laatste moment afgehaakt. De groep voert het verbod van de autoriteiten als reden aan.

Verklaring Mousavi

Grote vraag is nu de opstelling van de belangrijkste oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi. Hij komt op korte termijn met een verklaring. Het waren de afgelopen tijd vooral aanhangers van Mousavi die de straat opgingen om hun ongenoegen te uiten over de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad.

Geweld

De Iraanse Veiligheidsraad heeft Mousavi gewaarschuwd dat hij verantwoordelijk zal worden gehouden voor de gevolgen van nieuwe protestmanifestaties, meldde het Iraanse persbureau ISNA zaterdag.

''Uw nationale plicht is om te stoppen met het uitlokken van illegale bijeenkomsten'', staat in een brief van de raad aan Mousavi. Die had woensdag in een open brief aan de raad zijn beklag gedaan over militieleden en agenten in burger die geweld gebruiken tegen aanhangers van de oppositie en vernielingen aanrichten.

Hard optreden

De op een na hoogste politiefunctionaris van het land waarschuwde zaterdag dat er vanaf nu ''hard'' en ''met overtuiging'' zal worden opgetreden tegen demonstranten. Bij ongeregeldheden de afgelopen week vielen al enkele doden en raakten talrijke mensen gewond.