ROME - Het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt is tot recordhoogte gestegen. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis zijn er ruim een miljard mensen, een zesde van de wereldbevolking, die structureel te weinig eten hebben.

Dat heeft de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO vrijdag laten weten.

Vorig jaar schatte de FAO het aantal mensen met honger nog op 920 miljoen. Nu zijn het er zo'n 100 miljoen meer.

Volgens de VN-organisatie is vooral de mondiale economische crisis debet aan de snelle stijging van het aantal hongerlijders. Ook aanhoudende hoge voedselprijzen spelen een rol. ''Een gevaarlijke mix'', aldus FAO-topman Jacques Diouf.

Ontwikkelingslanden

Het overgrote deel van de hongerslachtoffers leeft in ontwikkelingslanden, kwetsbare landen die vaak extra hard zijn getroffen door de economische crisis.

Steeds meer mensen in deze landen zien hun loon dalen of worden werkloos, met (nog meer) armoede en honger tot gevolg.

De hongercrisis ''vormt een ernstige bedreiging voor de wereldvrede en veiligheid'', aldus Diouf. ''We hebben dringend brede overeenstemming nodig om honger in de wereld snel en volledig uit te roeien.''

Regio

De meeste hongerlijders, 642 miljoen, leven in de Aziatische en Pacifische regio.

Daarna volgen Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara met 265 miljoen, 53 miljoen in Latijns-Amerika en de Caraïben, 52 miljoen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en 15 miljoen in ontwikkelde landen.