TEHERAN - De machtigste man van Iran, Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, heeft vrijdag duidelijk partij gekozen in het conflict dat na de presidentsverkiezingen is losgebarsten.

Hij maakte tijdens het vrijdaggebed helder dat het afgelopen moet zijn met de massale straatprotesten van de aanhangers van de verslagen gematigde presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi.

Er is geen fraude gepleegd tijdens de verkiezingen, zei hij in een bijna twee uur durende toespraak tot duizenden volgelingen in het auditorium van de Universiteit van Teheran. Het systeem laat geen fraude toe, stelde hij.

Hij wees daarbij op het stemverschil van elf miljoen tussen Ahmadinejad en Mousavi. Een dergelijk groot aantal stemmen kan volgens hem nooit zijn gemanipuleerd. Onenigheid over de uitslag moet langs juridische weg worden opgelost, voegde hij eraan toe. ''Illegale eisen'' van verliezende kandidaten worden niet geaccepteerd.

Straatprotesten

Hij riep op tot een einde van de massale straatprotesten. Hij benadrukte dat de leiders van deze protesten verantwoordelijk zullen worden gehouden als het opnieuw tot bloedvergieten en onlusten komt.

''Het resultaat van de verkiezingen komt uit de stembussen, niet van de straat'', verklaarde Khamenei. Hij liet weten dat de tijd van de wedijver voorbij moet zijn. ''De Iraanse natie heeft behoefte aan rust.''

Gedachtegoed

Het was voor het eerst dat Opperste Leider het volk toespraak sinds de onrust begon. Mousavi, die om annulering van de verkiezingsuitslag heeft gevraagd, heeft voor zaterdag tot een nieuw straatprotest opgeroepen.

Tijdens zijn rede liet Khamenei ook weten dat zijn gedachtegoed wat betreft binnen- en buitenlandse politiek het meest overeen komt met de ideeën van Ahmadinejad. Hij ontkende met klem dat het islamitische establishment verdeeld is.