SINT MAARTENSDIJK - Na vijf dagen onafgebroken blussen is de brandweer donderdag de brand in een pindaverwerkend bedrijf in Sint Maartensdijk (Zeeland) eindelijk de baas.

''We zijn sinds donderdagochtend de brand meester'', aldus een woordvoerster van de gemeente Tholen, waar Sint Maartensdijk deel van uitmaakt.

De brand brak zaterdag uit in een bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein van Sint Maartensdijk. Behalve het pindabedrijf Katjang Pedis waren er ook nog andere bedrijfjes in het pand gevestigd.

Balen

In het bedrijf lagen 200 ton nootjes, samengeperst in balen. Deze balen branden heel langzaam, wat het blussen bemoeilijkte. In eerste instantie wilde de brandweer het vuur gecontroleerd laten uitbranden, maar woensdagochtend is toch begonnen met de sloop.

Afgepeld

Beetje bij beetje is het gebouwd 'afgepeld'. Vervolgens werden de balen pinda's met een shovel weggehaald en in grote bakken water gedompeld. Donderdagochtend is de laatste baal geblust.

De brand zorgde dagenlang voor enorme rookwolken boven Sint Maartensdijk. De rook was niet giftig, maar de brandweer vroeg omwonenden uit voorzorg deuren en ramen gesloten te houden.